loader image

Od kafane kraj puta
do etno kompleksa za dušu i telo

Osamdesetih godina prošlog veka nije bilo lako niti jednostavno pokrenuti privatan  biznis.Trebalo je imati hrabrosti, odlučnosti i jasnu viziju za takav poduhvat.A Ostojin Ljubiša, čovek radoznalog duha, neiscrpne energije i izvanrednih organizacionih  sposobnosti  uhvatio se u koštac sa takvim izazovom. Napuštajući konfor gradskog života i relativno dobru poziciju vođenja servisa bele tehnike, te uz podršku  supruge Vojislave, on se odlučuje da radikalno promeni dotadašnju životnu rutinu. Kao strastveni  lovac i ljubitelj prirode kupuje posed u blizini Carske bare i polako kreće u razvijanje jednog  posve drugačije profilisanog   radnog opredeljenja.

Prvo otvara seoski  lokal  u Belom Blatu, a nakon toga zakupljuje  kafanu kraj puta,
nekadašnju Živu Mađaricu, adaptira je 1994. godine i kreće u ugostiteljsku avanturu.
Od “pasulja za pet dinara”, kao početne
reklamneponude za kamiondžije,
on  polako,strpljivo i sa velikom posvećenošću generiše jedan specifičan uslužno-restoranski  proizvod oplemenjen dobrom energijom i estetskim detaljima rustičnog tipa.

Ideja je bila da u taj  prostor udahne duh prošlog vremena, duh Banata i da goste uvede u svojevrstan  gastronomsko-uslužni kaleidoskop svojstven upravo  vremenu kada seznačajan deo društveno-zabavnog života odvijao u kafanama salašarskog tipa. I polako kreće magija tog čudesnog preobražaja kafane kraj puta u restoran “Trofej”. Nastaje  jedan neverovatan  prostor ispunjen mnogim detaljima  koji su doprineli da se gosti osećaju kao u kući svojih predaka, gde mogu  uživati u jelima osećajući pri tom sve ukuse i mirise nakadašnjih  predačkih ognjišta. U tu priču i posao uključuju se polako i sinovi, Darko i Zoran, na koje su roditelji preneli svoj entuzijazam, opredeljenje i radno  usmerenje. Bežeći od “urbanog ludila”,porodica se potpuno posvećuje izgradnji jedne održive poslovne filozofije s puno odricanja i inovacija u tom radu.

Korak po korak izgrađivan je stil dobre usluge i prijatne atmosfere. Nažalost, 2007.godine  Ljubiša  iznenada umire ali ideja i ta nit radne i porodične predanosti ne prestaje. Prateći potrebe urbanog čoveka i vodeći računa da se očuva autentična usluga,  porodica Ostojin  proširuje postojeći prostor i generiše  etno selo “Tiganjicu”. Pomalo egzotična  na naš , banatski način, ova oaza zelenila, zasenčenih kutaka i debele ladovine, sa neobičnim  Zoo vrtom , bezbednim dečijim igraištem,  prepuna starih  alatki i oruđa postaje neizostavno pribežište i pravi ventil za sve poštovaoce  prirode i ljubitelje tradicionale  multi-gastronomske  banatske  kuhinje. 

Jer ovde, u etno selu porodice Ostojin, moguće je  ući i boraviti u jedan drugačiji svet, u svet prošlosti i biti umrežen u  veliku  porodicu  poštovalaca iskonskih i plemenitih tradicija. A da biste se uverili u doslednost i istinitost gore iznetih tvrdnji pozivamo Vas da budete naši gosti, da zavirite u naš svet  domaćinske gostoljubivosti  začinjene mirisima iz prošlih vremena  i ukusima  nastalim na  nekadašnjim  banatskim ognjištima . 

Dobro nam došli prijatelji  dragi! 

Lokacija

Ostanite povezani

pratite nas na društvenim mrežama

Etno selo Tiganjica